top of page

Diabetes en mondgezondheid

Een goede mondhygiëne is van groot belang voor mensen met diabetes. Diabetes kan leiden tot een verhoogde kans op mond- en tandproblemen, zoals tandbederf, tandvleesontstekingen, monddroogte en infecties. Daarom is het belangrijk dat mensen met diabetes regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist gaan voor controle en preventie.

De mondhygiënist kan mensen met diabetes adviseren over hoe ze hun mond gezond kunnen houden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van speciale tandpasta's, tandenborstels en mondspoelmiddelen. Ook kan de mondhygiënist hen helpen bij het verminderen van het risico op tandbederf en tandvleesontstekingen door bijvoorbeeld het verwijderen van tandplak en tandsteen.

Daarnaast kan de mondhygiënist ook een belangrijke rol spelen bij het opvolgen van de bloedsuikerspiegel van de patiënt. Een verhoogde bloedsuikerspiegel kan leiden tot een verhoogde kans op infecties in de mond, dus het is van belang dat deze goed wordt gemonitord.

In samenwerking met de tandarts en andere gezondheidswerkers kan de mondhygiënist helpen bij het behandelen van problemen die verband houden met diabetes en mondgezondheid en kan zo bijdragen aan de verbetering van de algehele gezondheid van mensen met diabetes.

bottom of page