top of page

Gaatjes

Cariës, ook wel bekend als gaatjes, is een veelvoorkomend probleem in mondzorg. Het is veroorzaakt door de aanwezigheid van plaque, een film van bacteriën die zich ophoopt op de tanden en het tandvlees. Wanneer deze bacteriën suiker en koolhydraten consumeren, produceren ze zuren die de tanden aantasten en cariës veroorzaken.

Er zijn veel factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van cariës, waaronder een dieet rijk aan suiker, slechte mondhygiëne, het niet gebruiken van fluoridetandpasta, en het hebben van een droge mond. Ook het niet regelmatig naar de tandarts gaan kan leiden tot cariës.

Er zijn verschillende manieren om cariës te behandelen, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Behandelingen kunnen variëren van een eenvoudige vulling tot een wortelkanaalbehandeling of tandextractie. Het is belangrijk om een tandarts te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling.

Preventie is de beste manier om cariës te voorkomen. Dit kan worden gedaan door regelmatig tanden te poetsen en te flossen, het gebruiken van een mondspoeling, het beperken van suikerhoudende dranken en snacks, en regelmatig naar de mondhygiënist gaan voor controles en professionele reiniging.

bottom of page