top of page

Mondzorg bij ouderen

Door verbeterde (preventieve) mondzorg behouden ouderen steeds langer hun eigen tanden. Net zoals een auto, hebben je tanden ook een onderhoudsbeurt nodig anders is de kans groter op defecten zoals gaatjes en/of ontstekingen. Een gezond gebit draagt bij aan een positief effect op de kwaliteit van het leven bij ouderen.

 

Veranderingen bij ouderen

Veel voorkomende problemen bij ouderen zijn; tandbederf, aandoeningen aan de slijmvliezen en ontstekingen van het tandvlees/kaakbot. Een optimale mondgezondheid draagt bij aan een gezond lichaam en welbevinden. Slechte zelfzorg van het gebit kan leiden tot complicaties zoals een verminderde kauwfunctie met ondergewicht als gevolg. Tevens staan de ziekten; dementie, diabetes, parkinsonisme en hart- en vaatziekten in relatie met de mondgezondheid.

 

Medicatie gebruik

Ouderen gebruiken ook vaak medicijnen die verschillende bijwerkingen hebben. Veel medicatie beïnvloed de speekselproductie waardoor de bescherming van speeksel afneemt, een verhoogd cariës risico ontstaat en voor een droge mond kan zorgen.

 

Mondhygiënist aan huis voor ouderen

Wij van Thuis-mondzorg zijn ervaringsdeskundigen op het gebied ouderenzorg

aan huis. Door de verpleegkundige achtergrond en opgedane ervaringen in de

thuiszorg houden wij ten alle tijden rekening met de veranderingen in de

mondgezondheid en spelen wij in op de behoefte van de patiënt door de

algemene gezondheid centraal te stellen.  

 

Heeft u vragen na lezen van dit stuk? Neem dan vrijblijvend contact op.

Old Lady
bottom of page