top of page

Mondgezondheid en roken

Door te roken kunnen er verschillende ziekten optreden of verergeren in de mond. Denk hierbij aan tandvleesontstekingen of mondkanker. Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over zieken in de mond met betrekking tot roken.

Het gebit van een roker

De tanden van een roker zien er vaak verkleurd uit, vullingen zijn aangetast door de rook en tanden hebben een bruinige kleur. Deze tanden zijn ook moeilijker schoon te houden. De aanslag van rook lijkt op aanslag die kan ontstaan door het drinken van koffie of thee alleen is de rookaanslag wat hardnekkiger en is lastiger te verwijderen. Wij bij thuis-mondzorg kunnen deze aanslag verwijderen door de tanden en kiezen te polijsten. Door de bron aan te pakken zullen de tanden en kiezen niet meer verkleuren.

 

Reuk en smaak

Rokers ruiken en proeven minder goed dan mensen die niet roken. Onderzoekers vermoeden dat de reukcellen worden aangetast door deeltjes die in de tabaksrook zitten. 

 

Roken en tandvleesziekten/ontstekingen

Tandvlees dat gezond is heeft een roze kleur, vertoont geen bloeding tijdens het tandenpoetsen, stokeren, rageren of flossen en ligt stevig rondom de tanden. Nicotine zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten waardoor het tandvlees minder snel bloed terwijl dit wel ontstoken kan zijn. Dit geeft dus een schijnbeeld weer van de werkelijkheid. Een vernauwing van de bloedvaten zorgt voor een verminderde afweer waardoor de ontsteking heftiger kan plaatsvinden.

 

Parodontitis is een vergevorderde ontsteking van een tandvleesontsteking wat ook het kaakbot aantast. Dit is een bacteriële infectie die vaker bij rokers voorkomt dan niet rokers en wordt veroorzaakt door tandplak. Wij van Thuis-mondzorg kunnen parodontitis aan huis behandelen. Bij niet-rokers zal het eindresultaat beter zijn dan bij wel rokers.

 

Bij een aanwezige tandveelontsteking is het mogelijk dat stoppen met

roken leidt tot bloedend tandvlees. De doorbloeding van het tandvlees

verbeterd omdat de nicotine in het lichaam afneemt en tevens ook de

vaatvernauwing. Er kunnen meer bloedcellen naar de plaats van de ontsteking

worden vervoerd waardoor de ontsteking sneller te stoppen is. Daarom is een

tandvleesontsteking beter te behandelen als je bent gestopt met roken.

 

Roken en wondgenezing

Bij rokers genezen wondjes in de mond minder snel, denk hierbij aan het bijten op uw tong/lip of een val op het gezicht. Mocht u een tand of kies laten trekken zal deze wond ook minder snel genezen en doet het proces van genezing ook veel meer pijn. Verder is het onverstandig om een implantaat te plaatsen bij een roker omdat deze een grotere kans heeft op een ontsteking en uiteindelijk uit de mond moet worden gehaald. Een implantaat is een tandwortelvervanger waarop een kunstkroon, brug of prothese kan worden geplaatst. Het falen of loslaten van een implantaat gebeurt tot wel drie keer vaker bij rokers dan bij niet rokers.

Heeft u een tandvleesontsteking en wilt u hiervan af? Neem vrijblijvend contact met ons op om de behandelmogelijkheden te bespreken. De kosten van Thuis-mondzorg worden vergoed vanuit de aanvullende tandarts verzekering.

Ashtray
bottom of page